Wat zijn de verschillen tussen padel en tennis?

22 september 2021
Auteur: Tim

Padel werd in de jaren zestig in Mexico uitgevonden en is erg populair in Spaanstalige landen. Padel is een familiespel. Padel is in Spanje de op één na populairste sport na voetbal. Padel is een sport die dezelfde regels volgt als tennis en doorgaans in dubbelteams wordt gespeeld. De baan is wel iets kleiner dan een tennisbaan en heeft transparante achterwanden. Een hek omringt de zijkanten. Eén van de belangrijkste verschillen tussen padel en tennis is dat de bal steeds terug stuitert in het spel, wat resulteert in lange rally's.

De verschillen tussen padel en tennis

Verschillen tussen padel en tennis

Padel tennis lijkt erg op tennis, maar er zijn enkele verschillen tussen padel en tennis.

Het spelveld

Een padelbaan is 20 meter lang en 10 meter breed, terwijl een tennisbaan 23,77 meter lang en 10,97 meter breed is. De breedte bij een enkelspel wordt teruggebracht tot 8,23 m.

Tennisbanen kunnen bestaan uit gravel (klei), gras of een type harde vloer. De vloer van een padelbaan daarentegen is gemaakt van verschillende materialen. Een padelbaan heeft doorgaans een cement of betonnen oppervlak.

De ballen

Er zijn ook verschillen waar te nemen tussen de afmetingen en gewicht van padel- en tennisballen. Meer informatie over deze verschillen vind je ook in één van onze eerdere artikelen. Ook al lijken deze ballen enorm hard op elkaar, er zijn weldegelijk belangrijke verschillen tussen de twee.

Padel spelen met een tennisbal is daarom ook niet het beste idee, al kan het in theorie wel.

De rackets

De rackets zijn een van de belangrijkste verschillen tussen padel en tennis. De kop van een padelracket is rond en groter dan die van een tennisracket. In tegenstelling tot een tennisracket heeft het geen snaren en het is volledig gemaakt van kunststof (carbon, grafiet of fiber).

Een van de redenen waarom de kop groter is, is het hogere speltempo bij padel in vergelijking met tennis. Hoe groter het blad des te groter de sweetspot is.

De spelregels

Bij tennis serveert één van de spelers bovenhands de bal en probeert deze vervolgens met een racket over het net in het vak van de tegenstander te slaan. Bij padel gebeurt de opslag echter onderhands en moet de bal echter eerst botsen achter de servicelijn voor je opslaagt. Bij padel is er ook geen sprake van een out-of-court, want elke bal die buiten de baan stuitert, wordt met een draai terug in het spel gebracht.

Bij de puntentelling is er geen verschil tussen padel en tennis en wordt er ook met 15, 30, 40 opgeteld.

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

9 november 2021
Drie leuke cadeautips voor padelspelers

Padel. Je hebt er ondertussen vast wel eens van gehoord of het ergens langs zien komen. Misschien dat je het ...

Lees verder >
2 november 2021
Is padel een Olympische sport? Waarom zagen we padel nog niet op de Olympische spelen?

Padel wint razendsnel aan populariteit. Het is momenteel zelfs één van de snelst groeiende sporten ter wereld. Steeds meer mensen ...

Lees verder >
22 oktober 2021
Hoe spreek je padel uit?

Padel is een van de snelst groeiende sporten ter wereld. Het is een van tennis afgeleide squashsport die in teams ...

Lees verder >
© 2021 Padelfans.nl

crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap