De spelregels van padel uitgelegd

2 juli 2021
Auteur: Tim

Padel is een sport die steeds meer mensen aantrekt. Niet alle beginners, en vaak zelfs niet degenen die al lang spelen, weten echter 100% zeker wat de exacte spelregels van padel zijn. Daarom hebben we deze samenvatting van basisregels gemaakt.

De padelbal

De bal moet een rubberen bol zijn met een gelijkmatig wit of geel buitenoppervlak. De diameter moet tussen 6,35 en 6,77 cm liggen en het gewicht tussen 56 en 59,4 gram.

De ballen moeten een stuit tussen 135 en 145 cm hebben wanneer ze van een hoogte van 2,54 meter vallen. Bovendien zal het een inwendige druk hebben tussen 4,6 kg en 5,2 kg per 2,54 vierkante centimeter. Ben je nog op zoek naar goede padelballen, neem dan zeker hier een kijkje!

Puntentelling bij padel

Wanneer een koppel hun eerste punt wint wordt "15" afgeroepen, wanneer ze hun tweede punt winnen wordt "30" afgeroepen, wanneer zij hun derde punt winnen wordt "40" afgeroepen en tenslotte, wanneer zij hun vierde punt winnen wordt "game" afgeroepen, behalve wanneer beide koppels drie punten hebben gewonnen, dan wordt de score "equals" genoemd. Het volgende punt wordt "voordeel" genoemd in het voordeel van de winnaar en als de winnaar het weer wint, is het spel toegekend. Bij verlies, zou het terugkeren naar "equals". Zo verder en zo verder tot een van de deelnemers twee opeenvolgende punten heeft gewonnen. Zoals je kan zien, heeft padel in dit opzicht zeer veel weg van tennis.

Padel spelregels

De winnaar van de set is het paar dat zes games haalt, altijd met een verplicht verschil van twee. Bij een gelijke stand bij vijf games moeten nog twee games worden gespeeld, tot er met zeven tegen vijf gewonnen is, maar bij een gelijke stand bij zes games wordt de "tie-break" toegepast.

De wedstrijden worden gespeeld om de beste van drie "sets", dat wil zeggen dat een koppel twee "sets" moet winnen om de wedstrijd te winnen.

Hoewel de regels van de internationale padelfederatie dit soort puntentelling bevatten, is het waar dat de manier waarop de punten moeten worden geteld ter discussie staat, omdat het hoofddoel is om van padel een Olympische sport van te maken. Een van de eisen van het Olympisch Comité is dat padel een totaal eigen puntensysteem heeft dat niet geërfd van tennis. Dus in plaats van 15,30,40 en game te tellen, zou dat bijvoorbeeld 1, 2, 3 en game zijn. Maar daarop is het nog even wachten.

Daarnaast heeft de World Padel Tour in 2019 de mogelijkheid toegevoegd om op bepaalde momenten het zogenaamde gouden punt toe te voegen, waarmee ook de regels van padel worden verzameld. In dat geval zal bij het bereiken van de "40-all" een beslissend punt worden gespeeld waarbij de ontvanger de kant kiest waar hij de opslag wil ontvangen. Deze optie wordt overwogen om in de toekomst de duur van de wedstrijden te beperken en de eventuele uitzendschema's van de televisiezenders te respecteren.

De opslag

Alle punten beginnen met een opslag. Wanneer de eerste opslag niet succesvol is, heeft de serveerder een nieuwe en laatste poging. De opslag zal op de volgende manier gebeuren:

 1. De serveerder moet zijn of haar voeten achter de servicelijn hebben en mag niet voorbij de denkbeeldige middenlijn komen.
 2. De bal moet in de diagonale rechthoek komen vergeleken met de plaats waar de opslag gegeven wordt.
 3. De serveerder stuitert de bal op de vloer om te serveren binnen het serveervak.
 4. De serveerder mag noch de servicelijn, noch de denkbeeldige lijn die de middenlijn volgt, met zijn voeten aanraken.
 5. Op het ogenblik van het slaan van de bal bij de opslag moet de bal zich op of onder het middel bevinden.
 6. Een van de meest voorkomende twijfels is meestal wanneer je de volgorde van serveren kunt veranderen. De basisregels van padel bepalen duidelijk dat het paar dat het recht heeft om te serveren in de eerste game van elke set, zal beslissen wie van de componenten van hetzelfde zal beginnen te serveren.
 7. Zodra de servervolgorde is vastgesteld, kan deze niet meer worden gewijzigd tot het begin van de volgende set. Daarom, alleen aan het begin van elke set.
 8. Bovendien moeten we goed opletten dat onze tegenstanders de eerste beurt respecteren. Doen zij dit niet, dan moet de fout worden gecorrigeerd op het moment dat deze wordt ontdekt, maar alle tot dan getelde punten blijven geldig.

De opslag is fout bij de volgende scenario's

 • De speler slaat de bal lopend, rennend of springend.
 • De speler mist de bal volledig wanneer hij hem probeert te raken.
 • De bal stuitert buiten het serviceontvangstvak dat ook de lijnen omvat die het vak afbakenen.
 • De bal raakt de serveerder, zijn partner of een voorwerp dat hij of zij draagt.
Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

6 april 2023
Padel 1 tegen 1 spelen: hoe doe je dat?

Ben je klaar om jezelf uit te dagen en een-op-een te spelen in padel? Als je al bekend bent met ...

Lees verder >
17 maart 2023
Beste roze padelrackets: welke zijn een must-have voor vrouwelijke spelers?

Ben jij als vrouwelijke padelliefhebber op zoek naar een nieuwe padelracket? En ben je ook nog eens fan van de ...

Lees verder >
27 december 2022
Padel en voeding: wat moet je eten voor en na een padelwedstrijd?

Padel is een intensief en uitdagend spel dat veel van je lichaam vraagt. Het is daarom belangrijk om goed te ...

Lees verder >
© 2022 Padelfans.nl

crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap