Is padel een Olympische sport? Waarom zagen we padel nog niet op de Olympische spelen?

2 november 2021
Auteur: Tim

Padel wint razendsnel aan populariteit. Het is momenteel zelfs één van de snelst groeiende sporten ter wereld. Steeds meer mensen zijn gek op padel, de sport is bij velen bekend als een combinatie van tennis en squash. Het spel is sociaal, toegankelijk en leuk om te doen. Maar kijken is ook leuk, want het is een snelle sport en in een wedstrijd zitten altijd wel een aantal spannende rally’s. Lekker actief.

Waarom is padel nog geen olympische sport?

Hoogste tijd om deze sport een groter podium te geven! Belangrijke vraag is dus ook waarom padel nog geen Olympische sport is. Laten we daar eens wat verder op ingaan.

Wie bepaalt welke sporten olympische disciplines zijn?

Daar kunnen we kort over zijn, het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bepaalt welke sporten olympische disciplines worden. Het IOC is de organisator van de Olympische Spelen. Of een sport olympisch wordt of niet, wordt natuurlijk niet zomaar bepaald. Daar gaat flink wat onderzoek aan vooraf.

De vereisten van het IOC

IOC logo

Om in aanmerking te komen voor het ‘stempel’ olympische sport moet de sport namelijk voldoen aan een grote hoeveelheid eisen. Er staan er maar liefst 33 in de lijst die het IOC heeft opgesteld. Bij elk punt op de lijst wordt aangegeven hoe de meting/beoordeling van deze vereiste plaatsvindt. We bespreken ze niet in detail, maar gaan op een paar punten wat verder in.

Allereerst en natuurlijk heel belangrijk, de sport moet populair zijn. Er wordt gemeten hoeveel mensen naar de sport kijken en ook hoe populair de sport is onder jongeren. Aantallen views en interactie op sociale media, zoals YouTube, Facebook en Twitter worden onderzocht. Ook kijkt het IOC naar hoe vaak de sport in het nieuws is en hoeveel jongeren de sport beoefenen.

Hiernaast vindt het IOC het belangrijk dat een sport in landen over de hele wereld gespeeld wordt. En dat het aantal landen toeneemt. Maar er wordt ook gekeken vanaf wanneer en hoe vaak er voor een sport bijvoorbeeld al wereldkampioenschappen zijn georganiseerd.

Verder spelen nog andere criteria een rol, die te maken hebben met de organisatie en financiën. De organisatie van de sport moet bijvoorbeeld niet veel extra kosten met zich meebrengen en niet te moeilijk te organiseren zijn.

Naast de criterialijst is er nog een mogelijkheid om een sport op de Olympische Spelen te krijgen. Het land dat de Olympische Spelen organiseert kan namelijk ook een sport nomineren.

Nieuwe sporten op de Olympische Spelen van 2021

Laten we even kijken naar de Olympische Spelen van 2021 in Tokyo. Er waren op het totaal van 33 olympische sporten 5 nieuwe sporten aanwezig. Dat is goed nieuws en biedt mogelijkheden.

Honkbal/softbal, karate, skateboarding, klimmen en surfen hebben in 2021 een plek op de olympische programmering gekregen. Met skateboarden en surfen hoopt het IOC de jeugdige generaties aan te spreken. En door het organiserende land Japan kwam de nationale sport karate op de Olympische Spelen terecht.

Waarom hoort volgens ons padel thuis op de Olympische spelen?

Als je kijkt naar de belangrijke criteria zoals groei van de sport en toenemende populariteit bij een jong publiek, dan zit het met padel wel goed zou je zeggen. En de populariteit neemt gelukkig steeds verder toe.

Padel wordt in Mexico, Argentinië en Spanje veel gespeeld en steeds meer landen ontdekken deze leuke sport. De wereldkampioenschappen spelen daar ook een belangrijke rol bij. Met de wereldkampioenschappen 2021 in Qatar zal bijvoorbeeld ook Azië de sport meer gaan ontdekken en zet de groei van de sport verder door.

Wij vinden absoluut dat Padel een olympische sport moet worden. Er zijn genoeg redenen genoemd. Daarbij brengt deelname aan de Olympische Spelen nog meer grote voordelen met zich mee, zoals extra aandacht en erkenning. Resultaat daarvan is ongetwijfeld dat er steeds meer mensen Padel gaan spelen en aan de sport verslingerd raken. En zo kan er ook weer meer geld voor de sport beschikbaar komen. Ideaal dus.

Op naar 2024, de volgende Olympische Spelen in Parijs mét hopelijk padel op het programma!

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

6 april 2023
Padel 1 tegen 1 spelen: hoe doe je dat?

Ben je klaar om jezelf uit te dagen en een-op-een te spelen in padel? Als je al bekend bent met ...

Lees verder >
17 maart 2023
Beste roze padelrackets: welke zijn een must-have voor vrouwelijke spelers?

Ben jij als vrouwelijke padelliefhebber op zoek naar een nieuwe padelracket? En ben je ook nog eens fan van de ...

Lees verder >
27 december 2022
Padel en voeding: wat moet je eten voor en na een padelwedstrijd?

Padel is een intensief en uitdagend spel dat veel van je lichaam vraagt. Het is daarom belangrijk om goed te ...

Lees verder >
© 2022 Padelfans.nl

crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap