Waar komt padel vandaan? Hoe is padel ontstaan?

8 juli 2021
Auteur: Tim

De geschiedenis van Padel heeft vele "wendingen" door verschillende landen met zich meegebracht, hoewel Mexico, Spanje en Argentinië de weg hebben aangegeven. De etymologische oorsprong van het woord is, in het Engels, "paddle", dus er zijn veel mensen, door de geschiedenis heen, die deze sport hebben geïdentificeerd onder het begrip "paddle tennis".

Het ontstaan van padel in Mexico

Paddle-Tennis is ontstaan in Mexico, meer bepaald in Acapulco, dankzij Enrique Corcuera, een zakenman die in 1962 een van de muren van zijn huis optrok, en andere muren en metalen hekken toevoegde om de plaats af te sluiten, de begroeiing buiten te houden en te kunnen spelen met een houten paddle en een bal, die hij Paddle-Tennis noemde.

padel spelen

Bovendien voegde hij in het midden een tennisnet toe en creëerde zo een geïmproviseerde baan, met andere afmetingen dan die van het tennis, die aanleiding zou geven tot een van de meest vermakelijke en uitbreidende spelen van het moment. Corcuera, een zakenman uit Mexico, werd de vader van deze sport, en met bepaalde begrippen die hem een korte visie gaven van wat hij wilde herscheppen en het doel ervan, en zijn creativiteit, leidde hem ertoe deze nieuwe sport beetje bij beetje in zijn eigen huis te materialiseren.

Padel komt naar Spanje

Enrique Corcuera, een persoon omringd door vrienden en in voortdurend contact met zakenlieden en belangrijke personen uit andere landen, ontving bezoekers bij hem thuis, waar hij de sport padel beoefende met iedereen die bereid was zich tijdens deze ontmoetingen te amuseren en te ontspannen.

Onder hen Prins Alfonso de Hohenlohe, die naast edelman ook bezittingen in toeristische bestemmingen bezat, en de grondlegger was van het hotelmerk Marbella en promotor van de ontwikkeling van het toerisme is in Spanje.  Bij een bezoek aan Corcuera's huis, verwonderde hij zich over deze nieuwe sport die door de gastheer was gecreëerd.

Terug in Spanje liet hij de eerste twee banen aanleggen in de Marbella Club en paste ze aan zijn eigen normen aan. Het werd al snel een grote afleiding onder de clientèle van zijn hotel.

Argentinië, moederland van padel

Net zoals Padel naar Spanje kwam, met een terloops bezoek van de adellijke Hohenlohe, verplaatste het zich ook naar andere landen, vooral en massaal naar een land dat dichter bij Mexico lag.

We hebben het over Argentinië; veel Argentijnen die in het Marbella Hotel aan het uitrusten waren en gefascineerd waren door de sport, besloten de sport in hun eigen omgeving aan te passen en te blijven genieten van padel, in het bijzonder Julio Menditeguy.

Maar in die tijd was het spelen van padel voor iedereen een beetje beperkt, en was er maar een kleine elite die het spel kende en ervan genoot. Ze waren degenen die Corcuera bezochten, op vakantie naar Marbella reisden of lid waren van bepaalde prestigieuze clubs zoals de Club del Tortugas, waar je invloedrijke personen kon ontmoeten door een privé-rechtbank in hun huizen te installeren.

In de rest van de wereld duurde het wat langer voordat padel opkwam, hoewel het zich uiteindelijk verspreidde naar andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Brazilië of Uruguay.

Maar het is in Argentinië waar deze sport zijn bloei kent, daar hij in de meest erkende en aantrekkelijke clubs werd geïnstalleerd, vele belangrijke persoonlijkheden en atleten kwamen in contact met deze nieuwe discipline.

Er werden verbeteringen aangebracht, zoals grotere en comfortabelere banen, die een onmisbare factor zouden zijn in de verspreiding van de sport over het hele land, waardoor het de op één na meest beoefende sport werd door de Argentijnen, en een discipline die de aandacht trok van de hele wereld en van veel van de belangrijkste atleten van die tijd.

padelfans header 1

Sinds 1982 begon zijn snelle opmars bij diegenen die hun vrije tijd wilden besteden aan een sport die hen endorfines deed vrijkomen, aan lichaamsbeweging deed en op zijn beurt in contact kwam met vrienden, collega's, familie, enz.

Sindsdien hebben vele transcendente gebeurtenissen plaatsgevonden in de geschiedenis van padel in het algemeen, zoals de conceptualisering van een reglement, waarin de technische grondbeginselen en de te volgen regels op een meer duidelijke manier werden vastgelegd, dit alles als gevolg van de oprichting van de Argentijnse padel vereniging, en daar werden competities gehouden in de vorm van toernooien, tot aan de internationale bijeenkomst van padel tussen Spanje en Argentinië.

Een eindeloze uitbreiding

In Spanje begint het zich uit te breiden naar verschillende delen van het schiereiland ... Andalusië, Madrid, Barcelona, Galicië, Baskenland, enz. Tegenwoordig is het moeilijk om het aantal rechtbanken in ons land te berekenen.

Al in 1991 wordt in Madrid de Internationale Federatie van Padel opgericht, waarvan de voorzitter een Spanjaard is, Julio Alegria Artiach. Hij was degene die belast was met het opzetten van een internationaal circuit en het concretiseren van een wereldwijde regeling.

In 1993 werd  padel geconsolideerd als een sport na erkenning van de Hoge Raad voor Sport. Het breidt zich geleidelijk uit naar Europese landen zoals Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, België. In feite hebben de verschillende federaties elkaar in deze landen opgevolgd en grote successen geboekt wat betreft het aantal leden en de bouw van faciliteiten. Spanje wordt in die zin erkend als de drijvende kracht van padel in Europa.

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

6 april 2023
Padel 1 tegen 1 spelen: hoe doe je dat?

Ben je klaar om jezelf uit te dagen en een-op-een te spelen in padel? Als je al bekend bent met ...

Lees verder >
17 maart 2023
Beste roze padelrackets: welke zijn een must-have voor vrouwelijke spelers?

Ben jij als vrouwelijke padelliefhebber op zoek naar een nieuwe padelracket? En ben je ook nog eens fan van de ...

Lees verder >
27 december 2022
Padel en voeding: wat moet je eten voor en na een padelwedstrijd?

Padel is een intensief en uitdagend spel dat veel van je lichaam vraagt. Het is daarom belangrijk om goed te ...

Lees verder >
© 2022 Padelfans.nl

crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap