Gold Point: hoe scoor je een gouden punt tijdens een padel wedstrijd?

12 juni 2022
Auteur: Tim

Een aanverwante sport van tennis die de laatste tijd ontzettend in opkomst is, dat is natuurlijk padel. Padel is een sport die wordt gespeeld met een racket en een bal, net zoals dat dit bij tennis wordt gedaan. Toch zijn er wel wezenlijke verschillen tussen beide sporten. Eén van de vele verschillen tussen het spelen van padel en het ‘normale’ tennis, dat is het spelen van een zogeheten ‘Gold Point’.

Dit ‘Gold Point’ is door de World Padel Tour pas in het seizoen van 2020 aan het reglement toegevoegd. Het is de bedoeling, dat door deze toevoeging de spanning bij een gelijke stand in een game een stuk groter zou worden. In dit artikel vertellen we je exact wat een Gold point is en nog belangrijker, hoe je er tijdens een wedstrijd één kunt scoren. 

Puntentelling voor het Gold Point

Het Gold Point is bij het padel in het leven geroepen om het geheel een stuk spannender te maken. Waar de puntentelling tot voor kort exact hetzelfde was als bij tennis, is dit in 2020 veranderd. Zo wordt er bij een gelijke stand niet gespeeld om het welbekende voordeel en nadeel, maar heeft degene die bij 40-40 ofterwijl deuce genoemd een punt scoort direct de game in z’n bezit.

Dit zorgt ervoor dat het spelen van iedere game direct een stuk spannender is. De toevoeging van deze spelregel in 2020 is dus wel degelijk een enorme boost geweest voor de sport. Hoewel het blijft stijgen in populariteit, heeft deze spelregel er ook voor gezorgd dat iedere game leidt tot ontzettend spannende momenten.

Wanneer speel je een Gold Point?

Een padel wedstrijd bestaat uit verschillende ‘games’. Iedere game kan er ‘slechts’ één keer een Gold Point worden gespeeld. Dit gebeurt dus alleen bij een gelijke stand, dus wanneer beide teams drie punten hebben weten te winnen. Het gouden punt kan dus alleen worden gespeeld bij de stand 40-40, met andere woorden ook wel ‘Deuce’ genoemd.

Wanneer je dit punt wint, dan betekent dit ook direct dat jij met je team de game wint. Waar bij tennissen een voordeel of nadeel wordt gespeeld, is dit dus bij padel niet het geval. Zo wint degene die de ‘Gold Point’ scoort dus ook direct de game. Waar dit in het verleden niet het geval was, is dit vanaf 2020 wel het geval. Dit zorgt er dus voor dat het ontzettend spannend wordt en de kans dat je een game wint en ook verliest dus een stuk groter wordt.

Is er een maximaal aantal Gold Points?

Zoals hierboven aangegeven, kan er per game maar één Gold Point worden gespeeld. Dus in theorie is er dus wel degelijk een maximaal aantal Gold Points die kan worden gespeeld in een wedstrijd. Want tijdens een padel wedstrijd, worden er niet meer dan 12 games gespeeld per set, wat betekent dat je bij een maximaal aantal van 3 sets per wedstrijd in theorie niet meer dan 36 gold points kunt spelen.

De kans dat dit daadwerkelijk gebeurt, die is natuurlijk niet zo heel groot. Want laten we eerlijk zijn, hoe groot is de kans dat iedere game eindigt in een gelijke stand en dit vervolgens tot wel 36 keer op rij gebeurt. Toch is het dus wel degelijk mogelijk, vandaar dat er ook een maximaal aantal Gold Points te verkrijgen is gedurende iedere padel wedstrijd.

Voor beginnende spelers, is deze regel een absolute uitkomst. Wanneer deze regel namelijk niet wordt toegepast, dan is de kans aanwezig, dat je gedurende een flinke tijd blijft hangen in die ene game, simpelweg door het feit je iedere keer van ‘voordeel’ wisselt. 

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

6 april 2023
Padel 1 tegen 1 spelen: hoe doe je dat?

Ben je klaar om jezelf uit te dagen en een-op-een te spelen in padel? Als je al bekend bent met ...

Lees verder >
17 maart 2023
Beste roze padelrackets: welke zijn een must-have voor vrouwelijke spelers?

Ben jij als vrouwelijke padelliefhebber op zoek naar een nieuwe padelracket? En ben je ook nog eens fan van de ...

Lees verder >
27 december 2022
Padel en voeding: wat moet je eten voor en na een padelwedstrijd?

Padel is een intensief en uitdagend spel dat veel van je lichaam vraagt. Het is daarom belangrijk om goed te ...

Lees verder >
© 2022 Padelfans.nl

crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap