Ben je klaar om jezelf uit te dagen en een-op-een te spelen in padel? Als je al bekend bent met ...
Blog » WPT: wat is de World Padel Tour?
Net als bij iedere sport, is er ook bij het padel een groot toernooi. Waar er bij de meeste populaire sporten meerdere van dit soort grote evenementen zijn, is dit bij padel nog niet het geval. Hoewel deze sport de afgelopen jaren en nog steeds in een ontzettende stroomversnelling zit, is er één toernooi welke er echt toe doet.
Dit is de WPT, ook wel de World Padel Tour genoemd. Dit toernooi is veruit het allergrootste toernooi voor zowel heren als dames in het padelcircuit. De WPT is in principe te vergelijken met de WTA zoals we deze in het tennis kennen. Deze organisatie verzorgd alle grote toernooien en andere evenementen daaromheen. Alleen de allerbeste spelers zullen daarom ook aanwezig zijn bij de WPT.
De WPT is gevestigd in Spanje. Doordat padel in dit land immens populair is en het hoofdkantoor hier ook gevestigd is, worden maar liefst 12 van de 16 toernooien hier gespeeld. Toch zal hier door de groeiende populariteit van deze sport op korte termijn zeker verandering in worden gebracht.
Ook andere landen kloppen op de deur en willen logischerwijs één of meerdere van deze prachtige omvangrijke toernooien organiseren.
De WPT is opgericht in 2012. Waar er bij veel andere sporten al decennialang een overkoepelende bond was, was dit bij padel dus niet het geval. Het was dus ook geen enorme opgave om er één op te richten. Vanaf dat moment kwam de sport in een absolute stroomversnelling.
Zowel bij mannen als bij vrouwen is de sport onverminderd populair. De WPT bestaat inmiddels uit ruim 500 mannen en meer dan 300 vrouwen. Net zoals bij tennis, vind je ook bij padel een officiële ranglijst, waarop alleen de allerbesten ter wereld gepositioneerd staan.
Padel wordt ten alle tijd gespeeld in koppels (al spelen sommigen het ook wel liever gewoon één tegen één). De WPT-ranglijst is hier dus ook op gebaseerd. De scores die gedurende het toernooi worden behaald, worden vervolgens wekelijks op dinsdag bijgewerkt.
Padel is wat de meesten niet weten al een relatief oude sport. Hoe de sport exact is ontstaan, dat is voor de meesten nog altijd een enorm raadsel. Toch blijkt, dat naar veel onderzoek de sport is ontstaan omstreeks 1962. De Mexicaan Enrique Corcuera zal hier een baan hebben aangelegd.
Momenteel is deze sport de snelst groeiende sport ter wereld. Waar logischerwijs voetbal de absolute nummer één blijft, zijn er wereldwijd toch zeker een kleine 20 miljoen mensen die deze sport beoefenen.
Ondanks het feit dat padel de afgelopen jaren exponentieel is gegroeid, was de toenmalige trainer van PSV de absolute voorloper van deze sport in Nederland. Guus Hiddink liet namelijk al in 2006 een padelbaan aanleggen in het trainingscentrum van de voetbalclub PSV.
Hoewel de eisen waaraan deze baan moest voldoen niet waren zoals het hoorde, werd er wel uren lang plezier beleefd. Uiteindelijk enkele maanden later kwamen er enkele banen in Nederland die wel voldeden aan de gestelde eisen.
De KNLTB is natuurlijk bekend om haar rol als overkoepelende organisatie voor het tennissen in Nederland. Vanaf 2016 zijn ze ook verantwoordelijk voor alles wat de sport padel aangaat. Vanaf medio 2020 is het dan officieel en worden alle activiteiten rondom padel gefaciliteerd door de KNLTB.
Het grote voordeel aan padel, is dat het ontzettend toegankelijk is. Doordat je in tegenstelling tot tennis in een ‘kooi’ zit en de bal mag stuiteren, is de kans op een spannende ‘rally’ een stuk groter. Daarnaast speel je het ook nog eens met z’n tweeën, waardoor je altijd een back-up hebt op het moment dat jij een balletje mist.
Ben je klaar om jezelf uit te dagen en een-op-een te spelen in padel? Als je al bekend bent met ...
Ben jij als vrouwelijke padelliefhebber op zoek naar een nieuwe padelracket? En ben je ook nog eens fan van de ...
Padel is een intensief en uitdagend spel dat veel van je lichaam vraagt. Het is daarom belangrijk om goed te ...