Ben je klaar om jezelf uit te dagen en een-op-een te spelen in padel? Als je al bekend bent met ...
Blog » De spelregels van padel uitgelegd
Padel is een sport die steeds meer mensen aantrekt. Niet alle beginners, en vaak zelfs niet degenen die al lang spelen, weten echter 100% zeker wat de exacte spelregels van padel zijn. Daarom hebben we deze samenvatting van basisregels gemaakt.
De bal moet een rubberen bol zijn met een gelijkmatig wit of geel buitenoppervlak. De diameter moet tussen 6,35 en 6,77 cm liggen en het gewicht tussen 56 en 59,4 gram.
De ballen moeten een stuit tussen 135 en 145 cm hebben wanneer ze van een hoogte van 2,54 meter vallen. Bovendien zal het een inwendige druk hebben tussen 4,6 kg en 5,2 kg per 2,54 vierkante centimeter. Ben je nog op zoek naar goede padelballen, neem dan zeker hier een kijkje!
Wanneer een koppel hun eerste punt wint wordt "15" afgeroepen, wanneer ze hun tweede punt winnen wordt "30" afgeroepen, wanneer zij hun derde punt winnen wordt "40" afgeroepen en tenslotte, wanneer zij hun vierde punt winnen wordt "game" afgeroepen, behalve wanneer beide koppels drie punten hebben gewonnen, dan wordt de score "equals" genoemd. Het volgende punt wordt "voordeel" genoemd in het voordeel van de winnaar en als de winnaar het weer wint, is het spel toegekend. Bij verlies, zou het terugkeren naar "equals". Zo verder en zo verder tot een van de deelnemers twee opeenvolgende punten heeft gewonnen. Zoals je kan zien, heeft padel in dit opzicht zeer veel weg van tennis.
De winnaar van de set is het paar dat zes games haalt, altijd met een verplicht verschil van twee. Bij een gelijke stand bij vijf games moeten nog twee games worden gespeeld, tot er met zeven tegen vijf gewonnen is, maar bij een gelijke stand bij zes games wordt de "tie-break" toegepast.
De wedstrijden worden gespeeld om de beste van drie "sets", dat wil zeggen dat een koppel twee "sets" moet winnen om de wedstrijd te winnen.
Hoewel de regels van de internationale padelfederatie dit soort puntentelling bevatten, is het waar dat de manier waarop de punten moeten worden geteld ter discussie staat, omdat het hoofddoel is om van padel een Olympische sport van te maken. Een van de eisen van het Olympisch Comité is dat padel een totaal eigen puntensysteem heeft dat niet geërfd van tennis. Dus in plaats van 15,30,40 en game te tellen, zou dat bijvoorbeeld 1, 2, 3 en game zijn. Maar daarop is het nog even wachten.
Daarnaast heeft de World Padel Tour in 2019 de mogelijkheid toegevoegd om op bepaalde momenten het zogenaamde gouden punt toe te voegen, waarmee ook de regels van padel worden verzameld. In dat geval zal bij het bereiken van de "40-all" een beslissend punt worden gespeeld waarbij de ontvanger de kant kiest waar hij de opslag wil ontvangen. Deze optie wordt overwogen om in de toekomst de duur van de wedstrijden te beperken en de eventuele uitzendschema's van de televisiezenders te respecteren.
Alle punten beginnen met een opslag. Wanneer de eerste opslag niet succesvol is, heeft de serveerder een nieuwe en laatste poging. De opslag zal op de volgende manier gebeuren:
De opslag is fout bij de volgende scenario's
Ben je klaar om jezelf uit te dagen en een-op-een te spelen in padel? Als je al bekend bent met ...
Ben jij als vrouwelijke padelliefhebber op zoek naar een nieuwe padelracket? En ben je ook nog eens fan van de ...
Padel is een intensief en uitdagend spel dat veel van je lichaam vraagt. Het is daarom belangrijk om goed te ...