Padelblessures: wat zijn de meest voorkomende blessures bij padel?

12 juli 2021
Auteur: Tim

Hoewel padel geen contactsport is, zijn er toch risico's op verwondingen door vallen of slechte bewegingen. Afhankelijk van het soort letsel en de ernst ervan, kan de behandeling van deze letsels variëren. Het uitvoeren van de juiste bewegingen is noodzakelijk om blessures te voorkomen, net als opwarmen en rekken na afloop.

Racketsporten zoals padel raken steeds meer in de mode. En dat is maar goed ook, want een gezonde levensstijl vereist een beetje beweging. Maar er is ook een risico op blessures en sportongevallen. En dan hebben we het niet alleen over de bekende tenniselleboog. In dit artikel kun je lezen welke de meest voorkomende blessure bij padel zijn.

De meest voorkomende blessures

Tenniselleboog en polspeesontsteking

Beide verwondingen zijn pijnlijk en hebben verschillende dingen gemeen. Zowel een tenniselleboog als een peesontsteking van de pols zijn het gevolg van overbelasting van de pezen die het gewricht ondersteunen. Deze raken ontstoken en veroorzaken zo'n pijn dat je je arm of hand nauwelijks kunt bewegen, laat staan vasthouden of dingen vastpakken.

Meest voorkomende padelblessures

In het geval van een tenniselleboog treedt de overbelasting op in de pezen van de elleboog en kun je je arm nauwelijks meer bewegen. Polspeesontsteking tast de pezen van de hand aan, zodat het de beweging van de hand is die wordt aangetast en pijn doet.

Scheur in de meniscus

Net als een tenniselleboog of een peesontsteking komt een meniscusblessure vaak voor bij padelspelers

De populaire overtuiging is dat de meniscus scheurt wanneer hij een klap krijgt. Je kunt echter ook een meniscusblessure oplopen wanneer je een plotselinge richtingsverandering maakt om een bal te bereiken, waardoor je je knie te veel verdraait en het binnenste kraakbeen van de meniscus scheurt.

Scheur aan de hamstrings

De hamstrings zijn een groep spieren die je achter in de dij hebt. Ze zijn van groot belang voor de beweging van je benen. De scheur erin is een van de meest voorkomende spier- en skeletaandoeningen bij de beoefening van om het even welke sport, en treft dus ook padelspelers.

De scheur in de hamstrings kan ontstaan door plotselinge tempowisselingen, iets wat op een baan gemakkelijk voorkomt. Het gevoel is een soort "kneep" in de achterkant van de dij, en afhankelijk van de ernst van het letsel kan het meer of minder tijd vergen om te herstellen.

Schouderblessures

De beweging die je maakt met een racket is bevorderlijk voor een schouderblessure, vooral wanneer je hard serveert en de spieren niet in staat zijn de volledige beweging te absorberen. Er zijn verschillende soorten schouderletsels: ontwrichting, tendinitis van de rotator cuff, even pijnlijk als een tenniselleboog; scheuring van het glenoid labrum, een kraakbeen dat het opperarmbeen omgeeft en ook pijn of stijfheid veroorzaakt. Er kan ook sprake zijn van zogenaamde micro-instabiliteit, als gevolg van diverse letsels in het schoudergebied, waardoor de schouder niet op natuurlijke manier kan bewegen, laat staan sporten.

Andere soorten letsels

Behalve de hierboven genoemde, kan het spelen van padel bijna elke pees, bot of spier in het lichaam aantasten. Lage rugpijn kan bijvoorbeeld ontstaan door een slechte houding of overbelasting in het lumbale gebied. Enkelblessures zoals verstuikingen, verrekkingen of peesontstekingen komen ook vaak voor.

Botbreuken

Hoewel zeldzaam in vergelijking met andere sporten, kun je bij padel een breuk oplopen, vooral in de gewrichten. Een val of een plotselinge beweging is meestal de oorzaak, en de omvang van het letsel is in het algemeen niet erg groot, maar wanneer het zich voordoet moet snel worden gehandeld om een goed herstel te hebben.

sporten opwarming

Oefening en preventie, de sleutels tot sportplezier

Zoals we bij elk onderwerp in verband met gezondheid graag onthouden, is preventie altijd het beste wapen. Het uitvoeren van de juiste bewegingen is noodzakelijk om blessures te voorkomen, net als opwarmen en rekken na afloop. Als je het meeste uit tennis of padel wilt halen, vraag dan iemand met ervaring om je te helpen je houding te corrigeren als je dat nodig hebt.

Vergeet niet dat het risico op letsel altijd bestaat, hoe voorzichtig je ook bent. Als je pijn of ongemak voelt, is het veel beter om te stoppen en ervoor te zorgen dat het niets ernstigs is dan door te gaan. Je zou een fysiek probleem kunnen krijgen waardoor je weken (of maanden) niet op de baan bent.

Recente aanbiedingen
MobileMobile

Wellicht ook interessant om te lezen..

6 april 2023
Padel 1 tegen 1 spelen: hoe doe je dat?

Ben je klaar om jezelf uit te dagen en een-op-een te spelen in padel? Als je al bekend bent met ...

Lees verder >
17 maart 2023
Beste roze padelrackets: welke zijn een must-have voor vrouwelijke spelers?

Ben jij als vrouwelijke padelliefhebber op zoek naar een nieuwe padelracket? En ben je ook nog eens fan van de ...

Lees verder >
27 december 2022
Padel en voeding: wat moet je eten voor en na een padelwedstrijd?

Padel is een intensief en uitdagend spel dat veel van je lichaam vraagt. Het is daarom belangrijk om goed te ...

Lees verder >
© 2022 Padelfans.nl

crossmenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap